Virgil Popescu: Regulamentul propus de Comisia Europeană pentru piața gazelor „reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale”

Virgil Popescu: Regulamentul propus de Comisia Europeană pentru piața gazelor „reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale”
Sursa: Guvernul României
Publicat: 24/11/2022, 21:44
Actualizat: 24/11/2022, 21:46

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, menționează că regulamentul propus de Comisia Europeană pentru piața gazelor reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale și nu un mecanism de plafonare.

„Problema securității în aprovizionare, pregătirea pentru iarnă și ameliorarea impactului prețurilor crescute la energie și gaze naturale rămân elemente prioritare pentru liderii UE și miniștrii energiei.

Agenda reuniunii a inclus schimburi de opinii cu privire la două propuneri legislative publicate recent de Comisia Europeană, anume Regulamentul privind consolidarea solidarității printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze naturale, prin schimburi transfrontaliere de gaze naturale și prin prețuri de referință fiabile și Regulamentul privind accelerarea dezvoltării surselor regenerabile prin instituirea unui cadru legal de emitere a autorizațiilor, negociate până în prezent la nivel european.

Regulamentul privind achiziția în comun a gazelor naturale și solidaritate între State membre contribuie la consolidarea pregătirii europene pentru iarnă în vederea asigurării securității în aprovizionare.

Am susținut importanța activării de urgență a platformei europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale, cu participare voluntară din partea companiilor și asigurarea unei distribuții echilibrate a volumelor suplimentare de gaze.

Cu privire la măsurile de solidaritate între state membre în caz de criză în aprovizionare, am susținut importanța protejării industriei naționale, asigurarea unei compensări echitabile pentru gazele vândute în spirit de solidaritate, precum și posibilitatea ca statele membre să poată încheia pe bază voluntară acorduri de solidaritate cu statele din Comunitatea Energiei.

Din perspectiva României este  deosebit de important, în acest context, sprijinul care poate fi oferit Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză energetică în această perioadă.

De asemenea, România este pregătită pentru încheierea de acorduri de solidaritate cu statele vecine, Bulgaria și Ungaria, conform reglementările europene în vigoare.

Regulamentul privind accelerarea emiterii autorizațiilor pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile va asigura creșterea contribuției acestei surse de energie în perioada următoare, cu impact direct asupra securității în aprovizionare și scăderea prețului la electricitate pentru populație și industrie.

În cadrul negocierilor, am apreciat reflectarea în textul regulamentului a importanței protejării stabilității rețelei electrice, a concordanței cu reglementările existente în materie de protecția mediului și a asigurării unor termene procedurale fiabile, elemente susținute de România în cadrul negocierilor.

În cadrul discuțiilor privind mecanismul de corecție a prețului gazului natural, am reiterat solicitarea României privind introducerea unui plafon general la toate tranzacțiile cu gaze naturale din UE.

Regulamentul prezentat răspunde doar parțial solicitărilor realizate de România precum și de către alte state membre în acest sens. Actualul nivel al pragurilor incluse în regulament (un preț  al instrumentelor derivate de peste 275 Euro pentru 2 săptămâni și o depășire a prețului TTF cu 58 EUR față de alte prețuri de referință pentru LNG timp de 10 zile consecutive de tranzacționare în cadrul perioadei de două săptămâni) reprezintă o invitație pentru creșterea prețului la gaze naturale și nu un mecanism de plafonare.

Am subliniat importanța de a avea condiții de activare realiste și flexibile astfel încât mecanismul să răspundă solicitărilor Concluziilor Consiliului European din octombrie 2022, pentru a limita imediat episoade de prețuri excesive la gazele naturale”, a scris Virgil Popescu pe pagina de Facebook.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
El este Mihai, adolescentul român dispărut fără urmă dintr-un orășel din Anglia. Tatăl băiatului are...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Primele rezultate: Donald Trump conduce 90 - 27 Kamala Harris....
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Zonele marine protejate ar putea rezolva problema foametei la nivel global